Thursday 15 September 2011

. sovrutiner och sånt .

:-:

Satt precis och läste om sovrutiner. För barn alltså! =P
Vi har väl inga rutiner ännu direkt, eller...kanske lite förresten. Pyjamas på vid 19.00, sen myser vi och läser en saga, lite kramar och gos och sen brukar fröken somna i vår famn 19:30-20.00. Sällan att det är såna enorma problem med att få henne att somna, men klart att det finns såna tillfällen med. Oftast vaknar hon sen runt 00:30/01 tiden om blöjan är full eller hon är hungrig, annars brukar hon sova till ungefär 05. Då är det dags för mat och blöjbyte, sen brukar vi somna om en stund innan vi kliver upp. På dagarna brukar hon ta några lurar, 2-4 stycken beroende på frökens läge. Hon vill i stort sett alltid somna i våran famn och det var det jag satte mig och läste om nyss.
När ska man börja med att få dem att somna själva i sin egen säng egentligen?
Somliga säger - "börja så tidigt som möjligt med att få in riktiga sovrutiner annars kommer ni få det svårt längre fram!! Bra att de får lära sig att somna själva tidigt, det blir svårt att vyssa och vagga dem sen när de blir större och tyngre" medan andra säger "men jisses! hon är bara 4 månader! vilka krav ni ställer på era barn! låt bebisar vara bebisar och försök inte få in sovrutiner för tidigt för då är risken att ni strular till ett redan fungerande sovsystem. Vid 6 månader kan man börja fundera på riktiga sovrutiner(dessutom kommer de "rutinerna" ändå att ändras flera gånger under det första året)"....så med andra ord fick jag ingen som helst klarhet i det heller!!!! ALLTSÅ - man lär helt enkelt gå på "känn" och se vad som känns rätt och givetvis vad som passar ens eget barn! Kanske kan man börja lite smått med att vänja dem att somna själv - men det här med 5minutersmetoden tycker jag hon känns för liten för ännu!! Däremot stod det någonstans att man kan börja med att få dem att antingen försöka somna bredvid en själv i sängen , eller att man lägger dem i spjälis och sitter bredvid och allteftersom flyttar man längre och längre bort och tillslut är man utanför rummet. Idag somnade hon ju själv på mage i sängen när jag låg och läste och det gick ju bra (annars sover hon dock på rygg!)! HETSA NER KEKKE - då blir det bäst! =D

Nu har vi varit på babysim två dagar i sträck - onsdagen för att ta igen en missad gång och torsdagen som är vår vanliga simdag! Jisses - man blir ju helt sluut!!! Vi stod och pustade inne i omklädningsrummen allihopa hehe! =) Fröken var också lite trött för när vi kom hem och efter lite "lelle" slockande hon på en minut i famnen - jag hann inte ens lägga ner henne!

I morgon ska jag gå till biblioteket för lite maratonläsning! Jisses, den där jäkla litteraturen buntar sig ju snabbare än dammet i hörnen!!!! Lika bra att ta tag i det bara - hepp hepp!!

söndag hoppas jag på fint väder för då är det utflyktssöndag så höstluft och grillning står på agendan!!! Gött! =)

Förresten - nu börjar det klia i "bakar-fingrarna"! Hur länge sen är det inte jag bakade nu då egentligen?!?!? Jag som brukar baka någon gång i veckan så där! Men dessvärre (hej i-landsproblem!) är frysen full så där går det varken in bröd eller bakverk! Sen äter jag ju inte bröd nu heller (ok ibland!) när jag försöker loosa lite kilon! =D Jag får lura hem några av de andra mammorna och göda dem med diverse bakverk så jag får utlopp för mina bakningsbehov haha!! =D

Nej nu håller jag på somna här så nu är det nog dags att gå och lägga sig...! Hade tänkte cyklat lite på träningcykeln innan jag la men det orkar jag då verkligen inte! =)

Ciao!

:-: